De markt op

 

Vandaag stond ik op de markt met plantjes van eigen kweek. De Waterwinmarkt, een jaarlijkse markt in Terwijde, Leidsche Rijn. Ja, inderdaad die bruisende Vinex-wijk. Was het succesvol? Ja hoor. Het is maar wat je ervan verwacht.

Nu had ik mijn doelen niet al te hoog ingezet. In elk geval wilde ik meer bekendheid aan deze website geven. Voor meer lezers van deze blog. Maar ook om de komende tijd vanuit huis wat plantjes te verkopen aan iedereen die een bloemrijke tuin wil en mijn plantjes leuk vindt.

Op de markt heb ik gratis zakjes bloemenmix-zaad uitgedeeld. Ja, duh. Gratis is geen kunst, denk je zeker. Nou, dat valt nog te bezien. Het eerste uur heb ik het eens aangekeken vanachter mijn kraam. Nu had ik een beetje pech dat er zowel een boom als een lantaarnpaal dicht bij mijn kraam stonden. Dat had namelijk tot gevolg dat bezoekers naar de andere kant uitweken en veel van hen niet eens de moeite namen te kijken wat er bij mij te koop was. Zonde! Aan de overkant stond een vrouw van Curves vrolijk folders uit te delen en een praatje te maken met bezoekers. Voor haar kraam. Dat kan ik ook, dacht ik. In de volgende twee uur was ik voor een groot deel door mijn (gratis) voorraad heen. 

De verkoop van plantjes verliep nogal schoksgewijs. Kort na de start had ik twee Marokkaanse dames als klant die elk twee muntplantjes bij mij kochten.  Daarna bleef het heel lang rustig. Sommigen keken wel geïnteresseerd of zelfs verlangend naar mijn uitstalling. Er waren er ook die wat vroegen over een specifieke plant. En ineens had ik achter elkaar een paar klanten die meerdere planten kochten. Al mijn zes muntplanten heb ik verkocht. De huur van de marktkraam heb ik er in elk geval uit.

Een beetje een vreemde eend in de bijt was ik wel met mijn plantenkraam. Mijn buren waren ondernemers die vaker op grotere markten stonden. ‘Heb je ook wietplanten?’. ‘Nee, die mag je zelf kweken.’ Verder veel kramen met tweedehands spul van zolder.

De bezoekers waren voor het grootste deel ouders met kleine kinderen. Duidelijk een Vinex-wijk. Als verkoper heb ik een hoop geleerd. Zeg niet tegen een moeder dat een plant veel bijen trekt. Je krijgt een vies gezicht terug. Maar moeders: die appeltjes die je voor je kleintje(s) snijdt komen er alleen als de appelbloesem bestoven is, door bijen ja. En bijen steken in principe niet. Alleen als ze ergens klem zitten, wat beste eens kan gebeuren. Maar meestal is het geen heel groot drama.

Misschien sta ik volgend jaar weer op de markt. Met windmolens in bloemvorm, opblaaskanaries (bij een zomerse dag), vlindervliegers, en uiteraard muntplanten.

 

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>