Insectenhotel bouwen

De winterperiode is een mooie tijd om allerlei klusjes te doen, waar in de lente en zomer weinig tijd voor is. Bijvoorbeeld snoeien, voorraad zaaimateriaal aanvullen en insectenhotels maken.

Insectenhotel? Is dat een soort Bed en Breakfast? Nee, gelukkig is het veel minder werk, een insectenhotel is nestgelegenheid voor bijvoorbeeld wilde bijen en solitair wespen.

Je kunt heel makkelijk zelf een insectenhotel maken. Nog makkelijker is eentje kopen bij een tuincentrum. Maar het is wel zo leuk om het zelf te maken. En echt niet moeilijk.

Haal ergens een stuk boomstam vandaan, een beetje eigen creativiteit hierbij wordt aangemoedigd. Boor gaatjes in verschillende breedtes tussen 2 en 10 millimeter. Leg de boomstam neer op een zonnig plekje met de openingen naar de zon gericht. Zo, dat was de makkelijkste manier.

Voor meer creatieve en uitgebreide insectenhotels moet je eens googelen op afbeeldingen van insectenhotel bouwen. Als je dat ziet, krijg je meteen zin om te beginnen. De meest fantastische bouwsels van pallets, hele muren met takjes, bamboestokken en stenen. Je tuin wordt heel persoonlijke en knus.

Maar waarom zou je eigenlijk insecten naar je tuin willen lokken? Die beesten zijn toch alleen maar irritant? Integendeel, veel insecten lokken vogels. En dat zijn toch zeker welkome gasten?! Ook zorgen wilde bijen voor bestuiving van planten net als honingbijen. Verder ruimen ze planten- en dierenresten op. En bepaalde insecten helpen ook bij biologische gewasbescherming. Maar daarover vertel ik een andere keer meer.

Lees meer
Insectenhotel bouwen voor dummies

Foto van insectenhotel: Dorien Hein, TotKijk.com

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>