Tussen Kerst en Oud en Nieuw

Zojuist heb ik een klusje afgerond dat ik altijd bewaar voor de niksige dagen tussen Kerst en Oudjaar: onze druif snoeien. Het was er prachtig weer voor, sinds gisteren lijkt het wel voorjaar! Het tuinseizoen gaat hier gewoon door.

Druiven snoeien is een jaarlijks terugkerende klus. Snoei zorgt ervoor dat de plant druiven vormt in plaats van alleen maar te groeien. Die groeikracht in het voorjaar en de zomer is werkelijk enorm.

Onze druif groeit nu over een groot deel van de pergola heen. En het is ongelooflijk wat een hoeveelheid druiven er elk najaar vanaf komt. Emmers vol. We hebben de oogst dit najaar in twee keer binnengehaald. Én nog een deel laten hangen voor hongerige vogels. En de door wespen aangegeten exemplaren.

De oogst is allang op. We hebben de traditie om er druivensap van te maken. Met hulp van een sapcentrifuge, dat wel. Maar het van de takjes afhalen doen we handmatig. De flessen sap gaan verder onbehandeld in de koelkast of de vriezer. Half druivensap en half Sprite Zero maakt het tot de allerlekkerste frisdrank wat mij betreft. Zo heerlijk dat het op is voordat andere vormen van conservering nodig zijn.

En gisteren was ik ook in de tuin bezig. Volgroeide helleborus orientalisplanten (kerstroos) heb ik uit de grond gehaald en opgepot. De potten zien er nog erg kaal uit, want ik heb de bladeren tot de grond afgeknipt. Dat doe ik omdat deze planten snel last hebben van bladvlekkenziekte.

Binnen een maand zullen de helleborussen gaan bloeien. En ook verschijnt er weer nieuw en fris blad. Op het moment dat je goed kunt zien welke bloemkleur ze hebben ga ik ze verkopen.

Wie zei er ook weer dat het tuinseizoen voorbij was?

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>