Oogsttijd

Augustus is een drukke tijd voor tuiniers en vooral een hele leuke tijd. Er is van alles te doen, oogsten, onkruid wieden en zaden verzamelen.

Wat het oogsten betreft: vooral mijn herfstframbozen doen het goed. In de vriezer ligt al ruim een pond frambozen. Je kunt ze heel makkelijk invriezen. Was de frambozen eerst, laat ze uitlekken op een schone doek. Selecteer de gave exemplaren en leg deze op een plat bakje. Ik gebruik daarvoor het kunststof deksel van een aardbeiendoosje uit de super. Een plastic zakje eroverheen, in de vriezer en klaar is kees.

Je kunt ingevroren frambozen nog overal voor gebruiken. Om jam van te maken, voor in toetjes of gebak. Ik kom meestal niet verder dan ze in de winter aan mijn muesli-ontbijt toe te voegen. Ook erg lekker!

En in deze periode heb ik volop eer van het opkweken van vaste planten en eenjarige bloemen. De bos op de foto bestaat uit: zonnehoed, rudbeckia, agastache, schildpadbloem, grote pimpernel, wilde peen en klimop.

In huis staan alweer een stuk of 12 bakjes met zaden. Daarin krijgen ze de tijd om te drogen, voordat ze in envelopjes gaan voor de opslag. Het verzamelen van zaden kost wel wat tijd, maar is enorm leuk om te doen.

Belangrijkste is om ze op het juiste moment te oogsten. Daarover later meer. Verder is het belangrijk om de zaden goed te drogen en de zaden droog, donker en niet te warm te bewaren. Ook daarover later meer.

Wat ik nu heb staan aan zaden? Reuzenscabiosa (vaste plant, erg leuk en groot), vaste ridderspoor in blauwtint, dagkoekoeksbloem (of ie vast is of tweejarig moet ik nog ervaren, houdt van vochtige grond), nicotiana rustica (erg leuke tabaksplant met geelgroene bloemen), lychnis yunannensis (vaste plant met erg mooie roze bloemen, fijner dan de bekende ‘prikneus, lychnis coronaria), duizendschoon en nog wat sla en mosterdzaad.

In de tuin werken vind ik sowieso al leuk, maar het oogsten is de beloning voor alle arbeid. En aan anderen kunnen weggeven van boeketten, planten en zaden.


Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>