Bijenkorfje

gewone brunelIk kan me nog herinneren dat we vroeger een struikklimop in de achtertuin hadden. Vlakbij de schuur. Dat vond ik helemaal niet handig, want elke keer als ik mijn fiets uit de schuur haalde, moest ik langs die struik. En die trok vooral in de nazomer nogal veel insecten aan. Enge beestjes, daar had ik weinig mee op.

Nu kijk ik daar heel anders tegenaan. Ik kies juist graag planten die insecten aantrekken. En dan vooral bijen.  De eerste hommels — ook een soort bijen — heb ik dit weekend weer gespot.

Een fantastische bijentrekker is het ‘bijenkorfje’ (Brunel of Prunella). Die naam is niet voor niets: in bloei is het een gezoem van jewelste. En de vorm van de bloementrosjes heeft wel iets van een bijenkorf. Vorig jaar heb ik twee soorten Prunella gezaaid. De Freelander Blue en Gruss aus Isernhagen.  De laatste soort heb ik nu van de moestuin naar mijn voortuin overgezet. Gewoon, omdat ik die het mooiste vind. De twee soorten zijn cultivars van de gewone Brunel (Prunella vulgaris). Alle soorten zijn geweldige bodembedekkers. Als hij het naar zijn zin heeft, verovert ie elk jaar wat meer ruimte.

De gewone Brunel bloeit van mei tot in de herfst. De gezaaide cultivars bloeiden het afgelopen jaar pas in augustus. Maar vaak bloeien vaste planten in het eerste jaar dat ze gezaaid zijn wat later. Als ze al in het eerste jaar gaan bloeien…

Als je een bijenvriendelijke tuin wilt maken, zorg dan dat je verschillende bloeiende planten hebt, van het vroege voorjaar tot aan de nachtvorst in de herfst. Heb je tips voor planten nodig? Kijk dan op de websites hierna genoemd.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>